Паметникът на Свободата на връх Шипка и Шипченския Манастир

hram pametnik Shipka

Храм-паметникът “Рождество Христово”, наричан още Шипченски манастир,  се намира в едноименното село Шипка, разположен на голям площад, а местността около него е заприличала на парк. Църквата представлява своеобразен паметник-костница на руските войници, дали живота си в Руско-турската освободителна война.

Когато се изправим пред църквата виждаме един прекрасен шедьовър на църковното изкуство. Нейните 17 камбани огласяват местността по време на различни чествания, като общото им тегло е над 20 тона. Най-голямата от тях тежи около 12 тона, а само езикът й е 2 тона, за сравнение – най-малката тежи едва 20 кг. В отливането им са използвани гилзи, събирани от местата на боевете. В аркадните галерии отвън са поставени 34 мраморни плочи, на които са изписани имената на 8 491 офицери и опълченци, жертви от битките. 10 обковани с мед и злато метални кръста се извисяват над куполите, като най-високият от тях е 4.5 м. Огромният иконостас в храма е резбован от липово дърво и е изцяло позлатен. Върху него има 83 икони, дарени от монасите от Светогорския руски манастир „Св.Пантелеймон”. Под основното ниво на храма е изградена крипта, в която са положени 17 каменни саркофага с костите на загиналите в сраженията при Шипка близо 20 000 руски воини и български опълченци.
Високо над „златните кубета” на Шипченския манастир, върху билото на Стара планина се извисява и Паметникът на Свободата. Посветен на българските опълченци, предрешили със саможертвата си изхода от войната, монументът е открит тържествено през 1934 г. лично от цар Борис III. Висок 31.5 м, той представлява голяма кула с формата на пресечена пирамида. Преминавайки през вътрешността му можете да се запознаете с музейната експозиция, свързана с боевете на Шипка и историята на българското опълчение, а стигайки до върха му – ще се насладите на спираща дъха гледка. На входа на паметника е изобразен огромен бронзов лъв, дълъг 8 м и висок 4 м. До Паметника на Свободата водят 1000 каменни стъпала.

Местоположение:

Шишченски манастир – улица Орлово гнездо 3, 6150 Шипка Храм паметник Шипка – намира се на билото на планината, пътувайки през прохода Шипка