Голяма Косматка и Долината на Тракийските царе

goliama kosmatka kazanluk

Тракийска могила, намираща се на 1 км южно от град Шипка, България. В нея е открита една от малкото запазени неограбени тракийски гробници – най-вероятно тази на Севт III.

Открит е изцяло запазен гроб на тракийски цар, погребан със своя кон. Изградена през V век пр. Хр., гробницата се състои от три камери и коридор с обща дължина 26 м. Първото помещение е правоъгълно и в него е намерен скелет на кон. Второто помещение е с обла форма и е с красив 450 см висок куполен покрив. Третото помещение представлява монолитен гранитен блок – саркофаг, с тегло около 60 тона.

В третата камера на място са намерени предмети, които свидетелстват за особено пищно погребение. Те включват:златен венец от дъбови листа и жълъди, съдове за пиене и сервиране на вино, елементи от въоръжението, украса за конска амуниция, кръгла златна апликация с глава на разярен лъв с прецизно изработени растителни орнаменти, стъклени пулове за игра, както и предмети, свързани с тоалета.

На 7 м от фасадата е открита бронзова глава от статуя на мъж на средна възраст, с мустаци и брада, като според археолозите това е портрет на Севт ІІІ.

Казанлъшкият регион е осеян с тракийски надгробни могили и паметници, включително и Казанлъшката тракийска гробница, която е прословута със забележителните стенописи в коридора и куполното помещение – едни от най-добре запазените произведения на античната живопис.

Местоположение:

По пътя за гр. Казанлък от гр. Стара Загора, ще забележите означителни табели